image 1

Wat is de maximale lengte van een brandslanghaspel?

In ons streven naar het handhaven van brandveiligheid zijn brandslanghaspels onmisbare hulpmiddelen.

De maximale lengte van een brandslanghaspel is vastgesteld op 30 meter. Dit zorgt ervoor dat gebruikers voldoende reikwijdte hebben om een brand te bestrijden, terwijl de hanteerbaarheid van de brandslang gewaarborgd blijft.

image

We moeten echter rekening houden met de plaatsing van een brandslanghaspel om effectief te zijn in geval van nood. Brandslanghaspels moeten zo worden gepositioneerd dat het bereik van de brandslang, inclusief een worplengte van 5 meter waterstraal, toereikend is om elk punt van een ruimte te kunnen bereiken.

Dit is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de brandslanghaspel effectief gebruikt kan worden zonder onnodige obstakels of vertraging.

Naast de brandslanghaspels behoren brandblussers ook tot de basisuitrusting voor brandveiligheid binnen gebouwen.

De combinatie van brandslanghaspels en brandblussers biedt een robuuste eerste verdedigingslinie tegen brand. Door te zorgen voor een correcte installatie en regelmatig onderhoud kunnen we vertrouwen op deze essentiële veiligheidsvoorzieningen wanneer ze het meest nodig zijn.

Ontwerp en functies van brandslanghaspels

Bij het ontwerp en de functionaliteit van brandslanghaspels staan veiligheid en betrouwbaarheid voorop. Elke component is essentieel om de effectiviteit bij brandbestrijding te garanderen.

image 1

Watervoorziening en brandhaspel capaciteit

De capaciteit van een brandslanghaspel hangt af van de wateropbrengst en het debiet van de waterleiding. Een drinkwatervoorziening moet consistent voldoende water leveren om een effectieve sproeistraal te produceren.

Technische specificaties

Brandslanghaspels hebben een maximale lengte van 30 meter om een adequate worplengte en waterdruk te garanderen. De spuitmond wordt ontworpen voor een vaste straal of sproeistand.

Installatie en plaatsing

Tijdens de installatie moet rekening gehouden worden met de gecorrigeerde loopafstand en eventuele obstakels. De slang moet gemakkelijk bereikbaar zijn vanaf een vluchtroute zonder dat er hoofdkranen dichtgedraaid dienen te worden.

Materiaal en onderdelen

Onze brandhaspels bestaan uit duurzame materialen zoals rubber en kunststof. De koppelingen zijn ontworpen om snel en betrouwbaar te functioneren tijdens het blussen.

Werking en gebruik van de brandslanghaspel

De werking is simpel: na het opendraaien van de hoofdkraan wordt de haspel afgerold en de spuitmond op de sproeistand of vaste straal gezet. Het is essentieel om de haspel na gebruik weer correct op te rollen.

Normering en veiligheid

Elke brandslanghaspel moet voldoen aan strikte normering en veiligheidseisen, geschikt voor (brandklasse A) en bedoeld om een brandhaard snel en effectief onder controle te krijgen.

Onderhoud en inspectie

Regelmatig onderhoud en jaarlijkse inspecties, inclusief een druktest, zijn essentieel om de betrouwbaarheid te waarborgen en een mogelijke groei van de legionellabacterie te voorkomen.

Wettelijke eisen en gebruiksfunctie

De wettelijke eisen stipuleren dat een brandslanghaspel bijdraagt aan de brandbestrijding binnen een gebouw. De gebruiksfunctie van het gebouw kan invloed hebben op de capaciteitseisen bij gelijktijdig gebruik van meerdere haspels.

Veelgestelde vragen

image 2

In deze sectie bespreken we gerichte informatie betreffende het correcte gebruik, de voorschriften en functionaliteiten van brandslanghaspels.

Hoe gebruik ik een brandslanghaspel correct bij een brand?

Wanneer u een brandslanghaspel gebruikt, is het belangrijk deze langzaam af te rollen om knikken te voorkomen. Richt de straal op de basis van het vuur en beweeg de straal heen en weer om het vuur te doven.

Wat is de voorgeschreven procedure voor het gebruik van een brandslanghaspel volgens het Bouwbesluit?

Het Bouwbesluit stelt dat de gecorrigeerde loopafstand tot een brandslanghaspel niet langer mag zijn dan de lengte van de slang vermeerderd met 5 meter, om ervoor te zorgen dat elke plek binnen bereik is in geval van een brand.

Welk type blusmiddel wordt geleverd door een afsluitbare straalpijp van een brandslanghaspel?

Een afsluitbare straalpijp van een brandslanghaspel levert water onder druk. Dit is effectief voor het blussen van branden in brandklasse A, wat betekent dat het geschikt is voor vaste stoffen zoals hout, papier en textiel.

Is het toegestaan een brandslanghaspel te gebruiken voor schoonmaakdoeleinden?

Een brandslanghaspel is primair bedoeld voor brandbestrijding. Het gebruik ervan voor schoonmaakdoeleinden wordt niet aanbevolen omdat dit de beschikbaarheid en functionaliteit bij brand noodsituaties kan compromitteren.

Voor welke brandklassen is het gebruik van een brandslanghaspel geschikt?

Brandslanghaspels zijn voornamelijk geschikt voor het blussen van beginnende branden van brandklasse A. Dit zijn branden die brandbare vaste stoffen betreffen zoals hout, textiel en papier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *