Doe jij gereedschapbeheer nog met excel?

Ben jij nog steeds je gereedschapbeheer aan het doen met excel? In dit artikel zullen we bespreken waarom het tijd is om over te stappen op onze gereedschapbeheer software. We zullen de nadelen van excel bespreken, alternatieven voor gereedschapsbeheer en de vele voordelen van het gebruik van gereedschapbeheer software. Laten we beginnen!

Wat is gereedschapsbeheer en waarom is het belangrijk?

Gereedschapsbeheer is het proces van het beheren en onderhouden van gereedschappen, machines en ander materieel binnen een organisatie.

Het omvat het bijhouden van een overzicht van alle gereedschappen, het plannen en uitvoeren van onderhoudsactiviteiten, het beheren van de voorraad en het zorgen voor de beschikbaarheid van gereedschap wanneer dat nodig is.

Gereedschapsbeheer is belangrijk omdat het helpt om de efficiëntie te verbeteren, de kosten te verlagen en de veiligheid te waarborgen.

Door een goed gereedschapsbeheer systeem te hebben, kunnen medewerkers eenvoudig het juiste gereedschap vinden, kunnen gereedschappen automatisch worden bijgehouden en gecontroleerd op keuringen, en kunnen problemen met gereedschappen snel worden opgelost.

Kortom, gereedschapsbeheer zorgt ervoor dat het juiste gereedschap op het juiste moment beschikbaar is, wat cruciaal is voor het soepel laten verlopen van de werkzaamheden.

gereedschapbeheer met excel
Image by rawpixel.com on Freepik

Waarom je geen excel meer moeten gebruiken voor gereedschapsbeheer

Hoewel excel een populair hulpmiddel is voor het bijhouden van informatie, heeft het ook een aantal nadelen als het gaat om gereedschapsbeheer.

Ten eerste is excel niet ontworpen voor gereedschapsbeheer. Het kan moeilijk zijn om de benodigde informatie te organiseren en te vinden, vooral als je een groot aantal gereedschappen en medewerkers hebt.

Bovendien kan excel problemen veroorzaken bij het bijhouden van keuringen en onderhoud.

Het is handmatig werk dat tijdrovend en foutgevoelig kan zijn. Als je een keuring vergeet, kan dit leiden tot onveilige werkomstandigheden en juridische problemen. Met excel is het moeilijk om een duidelijk overzicht te hebben van de keuringen die zijn uitgevoerd en nog moeten worden uitgevoerd.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven voor excel bij gereedschapsbeheer. Gereedschapbeheer software biedt specifieke functionaliteiten die zijn ontworpen om het beheer van gereedschap makkelijker en efficiënter te maken.

Laten we eens kijken naar de verschillende functies van gereedschapbeheer software.

Wat zijn de functies van gereedschapbeheer software?

Gereedschapbeheer software biedt een breed scala aan functies om het beheer van gereedschap te vereenvoudigen. Deze functies omvatten:

 • Automatische invoer van gereedschapgegevens, waaronder info zoals serienummers, aankoopdatum, en certificaten.
 • Beheer van de voorraad van gereedschappen en materieel.
 • Tracking van gereedschaplocaties.
 • Planning en uitvoering van inspecties en keuringen.
 • Beheer van technische documentatie en handleidingen.
 • Visualisatie van gereedschaplocaties en beschikbaarheid.
 • Mobiele app voor het eenvoudig toevoegen en beheren van gereedschap.

Met deze functies kan materieelbeheer software je helpen om een duidelijk overzicht te hebben van al je gereedschap, inclusief de locatie en beschikbaarheid. Het maakt het ook gemakkelijk om keuringen en onderhoud te plannen en uit te voeren, waardoor je de veiligheid kunt waarborgen en voldoen aan wettelijke vereisten.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van gereedschapbeheer software?

Het gebruik van gereedschapbeheer software biedt veel voordelen voor jouw gereedschapbeheer. Enkele van de directe voordelen zijn:

 • Een efficiënter beheer van gereedschap en materieel.
 • Tijd- en kostenbesparingen door automatisering van taken.
 • Een veiligere werkomgeving door een goed onderhoud en regelmatige keuringen.
 • Beter inzicht in de beschikbaarheid van gereedschap voor medewerkers.
 • Optimalisatie van het onderhoudsproces, waardoor gereedschap langer meegaat.

Het hebben van een overzicht van al je gereedschap en de beschikbaarheid ervan is vooral nuttig bij het plannen van projecten en het maken van afspraken met klanten.

Met gereedschapbeheer software kun je snel zien welk gereedschap beschikbaar is en wanneer het wordt gebruikt, waardoor je de beschikbaarheid beter kunt plannen. Dit kan leiden tot meer tevreden klanten en efficiëntere werkzaamheden.

Hoe kan gereedschapsbeheer software je helpen bij het keuren van gereedschap?

Het keuren van gereedschap is een belangrijk proces om de veiligheid op de werkplek te waarborgen. Gereedschapbeheer software kan je helpen bij dit proces door:

 • Automatische herinneringen voor keuringen en inspecties.
 • Een duidelijk overzicht van alle uitgevoerde keuringen en nog uit te voeren keuringen.
 • Registratie van keuringsresultaten en het genereren van keuringscertificaten.
 • Visualisatie van de keuringsstatus van jouw gereedschap.

Met gereedschapsbeheer software kun je ervoor zorgen dat al jouw gereedschap op tijd wordt gekeurd en voldoet aan de wettelijke vereisten.

Dit zorgt ervoor dat je een veilige werkomgeving kunt bieden aan jouw werknemers en eventuele juridische risico’s kunt vermijden.

Neem een kijkje op onze website voor meer informatie over gereedschapbeheer software en ontdek hoe het jou kan helpen bij het efficiënt beheren van jouw gereedschap en materieel.

Met onze software kun je eenvoudig jouw gereedschap beheren, keuringen plannen en onderhoud uitvoeren. Wacht niet langer en stap over op gereedschapbeheer software voor een beter gereedschapbeheer.